Czas przygotowania: 60 minut
Składniki:
– 500 g zmielonej wołowej łopatki lub karkówki
– 1/2 małej cebuli
– 2 ząbki czosnku
– 1/2 łyżeczki kuminu
– 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
– 1/2 łyżeczki czerwonej papryki
– 1/2 łyżeczki czerwonej ostrej papryki
– szczypta cynamonu
– sól
– pieprz
– 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
– 500 ml przecieru pomidorowego
– oliwa do smażenia
Wykonanie
Czosnek i cebulę drobniutko siekamy. Do miski wkładamy zmielone mięso, dodajemy posiekane warzywa, natkę, przyprawy i 1-2 łyżki zimnej wody. Wszystko bardzo dokładnie mieszamy, do uzyskania jednolitej masy. Ja z reguły pomagam sobie mikserem. Następnie ręce smarujemy oliwą i z wymieszanego mięsa robimy małe pulpeciki. Obtaczamy je w mące i smażymy na złoty kolor na rozgrzanym tłuszczu na patelni. Pulpeciki przekładamy do szerokiego naczynia żaroodpornego, wlewamy przecier pomidorowy, przykrywamy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30- 40 minut.
Podajemy posypane natką pietruszki.