Składniki
– 1 udziec z indyka około 80 dag
– 4 szt. cebule szalotki
– Olej kokosowy
– Świeży rozmaryn
– 1 łyżeczka papryki wędzonej
– Kilka ziaren ziela angielskiego
– Kilka liści laurowych
– ½ łyżeczki pieprzu
– Sól do smaku.
Pampuchy
– 500 g mąki pszennej
– 1 szklanka mleka
– 3 łyżki stopionego masła
– 30 g drożdży
– 2 jajka
– szczypta soli
– szczypta cukru
Wykonanie
Udziec z indyka
Udziec z indyka umyć i osuszyć. Z każdej strony natrzeć mięso połową przypraw i schować do lodówki na 2 godziny. Udziec zwinąć w roladę, następnie zasznurować. W garnku na oleju kokosowym obsmażyć udziec, dodając pokrojoną szalotkę oraz pozostałe przyprawy, świeży rozmaryn i liście laurowe. Na małym ogniu dusić mięso do miękkości.
Pampuchy
W misce rozpuścić drożdże w mleku. Dodać szczyptę cukru i mąkę, następnie odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Resztę mąki przesiać, dodać do niej jajka, całość połączyć z rozczynem. Ciasto wyrabiać, dodać letnie masło i szczyptę soli. Dalej wyrabiać. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kiedy ciasto będzie już wyrośnięte, uformować z niego kule. Wielkością powinny przypominać pączki. Znów odstawić na trochę aż zaczną rosnąć. Pampuchy gotować na parze.
Indyka podajemy z pampuchami, szalotką i pomidorkami.