Przepisy

Schab z warzywami

Schab z warzywami...

20 września 2022

Pasztet drobiowy z udek...

20 września 2022

Golonka ze słoika...

20 września 2022
Wołowina z warzywami

Wołowina z warzywami...

20 września 2022
Hot dogi

Hot dogi...

20 września 2022

Zobacz więcej

Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

„Wędzone dłużej leży”. Czym jest wędzenie?

26.09.2011 | kategoria: Artykuły, Wędzenie

Mówi się, że wędzone dłużej leży. Ta żartobliwa wymówka stosowana przez palaczy ma w sobie sporo prawdy. Wędzone mięso czy ryby mogą leżeć zdecydowanie dłużej niż surowe. Wędzenie jest metodą konserwacji żywności (mięs, ryb, serów) za pom ocą dymu. [Wikipedia]. Produkty wędzone zawsze były wysoko cenione ze względu na swój aromat i długi okres trwałości. Wędzone mięso było nierozłącznym towarzyszem dalekich wypraw, również morskich. Możemy z dużą dozą prawdopodobieństwa stwierdzić, że Krzysztof Kolumb, kiedy po raz pierwszy ujrzał wybrzeże Nowego Świata chwilę przed delektował się smakiem wędzonego mięsa lub innego frykasu. Podobnie można myśleć o Magellanie, Vasco da Gamie, czy Marco Polo, który utorował drogę lądową do Indii.

Wyobraźnia rozbudzona? Czy jednak ta myśl o wielkich podróżnikach zachęca do skosztowania kawałka trzymanego nad dymem łososia, cielęciny czy baraniny? Pewnie nie, ale to ciekawa historia, o której zawsze można wspomnieć przy okazji posiłku. Natomiast argument o aromacie i smaku już jest nie do odrzucenia.

Wędzenie znane jest na całym świecie, choć w różnych miejscach może nieco inaczej wyglądać. W Europie przykładowo materiałem używanym do wędzenia jest najczęściej drewno olchowe, dębowe, niekiedy także bukowe. W domowych wędzarniach korzysta się także z drewna drzew owocowych, zwłaszcza pestkowych, jak wiśnia, śliwa czy jabłoń. Na kontynencie Amerykańskim popularny jest klon i drewno orzechowe (orzesznik, orzesznik jadalny), choć nie pogardzą tam również drzewem owocowym. Amerykanie niekiedy używają także kolb kukurydzianych do wędzenia mięsa, co prawdopodobnie było wykorzystywane już przez rdzennych mieszkańców Nowego Świata. W Nowej Zelandii przy wędzeniu korzysta się z trocin drzewa zwanego „manuka”. Wędzone na palonym torfie ziarno jęczmienia wykorzystywane jest do produkcji whiskey i niektórych gatunków piwa, Chińczycy opanowali sztukę wędzenia na mieszance ryżu, herbaty i cukru natomiast w Islandii do wędzenia ryb i baraniny służyły suche odchody owcze. Jak widać, co kraj to obyczaj.

Poza paliwem do wędzenia istnieją również różne metody wędzenia, tj. na zimno, na gorąco i pieczenie na dymie.

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama