Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Szparagi w szynce parmeńskiej

29.05.2020 | kategoria: Dodatki, Przekąski, Przepisy

Szparagi w szynce parmeńskiejSzparagi w szynce parmeńskiej

Składniki:
– 1 pęczek szparagów zielonych
– 100 g szynki parmeńskiej
– 1 łyżeczka soku z cytryny
Czosnek, kilka ząbków
– Świeży tymianek
– Masło
– Oliwa
– 50 g tartego sera
– Sól, pieprz

Wykonanie:
Szparagi myjemy, odłamujemy twarde i zdrewniałe końce. Na środek plastra szynki kładziemy po kilka szparagów, następnie zawijamy w szynkę. Naczynie do zapiekania smarujemy oliwą. Układamy roladki, doprawiamy czosnkiem, solą i pieprzem. Na wierzchu kładziemy świeży tymianek, wiórki masła i posypujemy żółtym serem. Naczynie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy około 12 minut.

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama