Skrzydełka z kurczaka z ryżem w sosie curry
Składniki:
– 2 skrzydełka z kurczaka
Marynata do skrzydełek
– ½ łyżeczki zielonej pasty curry
– 1 łyżeczka sosu chilli z imbirem
– 1 łyżeczka sosu sojowego
– 1 łyżeczka miodu
– ½ łyżeczki soku z limonki
– Odrobina pieprzu
Ryż
– 100 g ugotowanego ryżu
– ½ łyżeczki zielonej pasty curry
– ½ łyżeczki cukru kokosowego
– 1 łyżeczka sosu sojowego
– ½ łyżeczki sosu rybnego można pominąć
– 1 łyżka oleju
– Około 40 ml mleczka kokosowego 5-7%
Sos
– Około 100 ml mleczka kokosowego 6-7%
– ¼ łyżeczki pasty curry
– ½ łyżeczki cukru kokosowego
– 1 łyżeczka sosu sojowego
Wykonanie:
W misce mieszkamy wszystkie składniki marynaty, wkładamy do niej skrzydełka. Odstawiamy na noc do lodówki. Skrzydełka układamy na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni, wkładamy blachę ze skrzydełkami i pieczemy około 30 minut.
Do rondla wlewamy olej, dodajemy pastę curry, mleczko kokosowe, sos rybny i sojowy i cukier. Gotujemy do rozpuszczenia się cukru. Dodajemy ryż, mieszamy, gotujemy przez kilka minut uważając by się ryż nie przypalił. Następnie do rondla wlewamy mleczko. Zagotowujemy, dodajemy pozostałe składniki. Sos gotujemy około 7 minut – do czasu aż sos zgęstnieje.