Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Boczek rolowany pieczony

27.09.2023 | kategoria: Dania, Pieczone, Przepisy

Boczek rolowany pieczonyBoczek rolowany pieczony

Składniki:
– 2 kg boczku
– 2 łyżki oleju
– 4 ząbki czosnku
– 3 łyżki majeranku
– 1 łyżka grubej soli
– 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
– 1 łyżeczka wędzonej papryki słodkiej

Wykonanie:
Olej wymieszać z przyprawami: czosnkiem przeciśniętym przez praskę, solą, pieprzem, majerankiem, papryką. Marynatą natrzeć mięso z obu stron. Boczek rozłożyć tak, aby warstwa słoniny była od spodu i ściśle zrolować. Roladę obwiązać bawełnianym sznurkiem i odstawić do lodówki na 12 godzin. Piekarnik rozgrzać do 190°C. Z rolady zdjąć folię, mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego, wlać 100 ml wody. Roladę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec pod przykryciem około 1½ godziny, następnie odkryć i zapiekać jeszcze ½ godziny. W czasie pieczenia mięso polać 3-4 razy powstałym sosem. Plastry mięsa podawać na ciepło lub na zimno po całkowitym wystudzeniu. Roladę przechowywać w lodówce.

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama