Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Chrupiące kulki z kurczaka w panierce z dwoma dipami

30.05.2023 | kategoria: Dania, Przepisy

Chrupiące kulki z kurczaka w panierce z dwoma dipamiChrupiące kulki z kurczaka w panierce z dwoma dipami

Składniki:
– 300 g piersi z kurczaka
– 1 garść jarmużu
– 1/2 opakowania serka typu feta
– 1 gałązka świeżej mięty
– 1 cebulka szalotka
– 2 łyżeczki octu winnego
– 1/2 szklanki mąki poznańskiej
– 1/2 szklanki bułki tartej
– olej uniwersalny

Wykonanie:
Pokrój filet z kurczaka i razem z jarmużem, serkiem, miętą, szalotką i octem umieść w mikserze, zmiksuj na jednolitą masę nie dolewając wody. Następnie dodaj do masy łyżkę bułki tartej i ponownie zmiksuj całość aby łatwiej było formować kulki z kurczaka. Przygotuj głęboki talerz wypełniony mąką zmieszaną z bułką tartą oraz miseczkę z zimną wodą. Zamocz dłonie w wodzie i formuj kulki o średnicy około 3 cm. Każdą z nich obtocz w panierce. Gdy wszystkie kulki będą ulepione rozgrzej dużą ilość oleju na patelni i smaż kulki, aż będą złociste.

Dip sezamowy
– 1/4 szklanki maślanki
– 1/4 szklanki pasty sezamowej
– 1/4 szklanki letniej wody
– 2 ząbki czosnku
– 1 łyżeczka kminu rzymskiego
– gałązka kolendry
– 1 gałązka natki pietruszki
– Sok z 1 cytryny
– Sól i pieprz

Dip jalapeño
– 1/4 szklanki maślanki
– 2 łyżki majonezu
– Kilka gałązek bazylii i mięty
– Kilka papryczek Jalapeño z zalewy
– Sól

Składniki na oba dipy zmiksuj przy pomocy blendera.

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama