Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Fasolka po bretońsku

08.02.2021 | kategoria: Dania, Przepisy

Fasolka po bretońskuFasolka po bretońsku

Składniki:
– 50 dkg dużej fasoli Jaś (Piękny Jaś);
– 30 dkg kiełbasy;  
– 20 dkg wędzonego boczku;
– mały koncentrat pomidorowy;  
– 3 listki laurowe; 
– 2 ziela angielskie; 
– sól
pieprz.

Wykonanie:
Fasolę wsypać na sito, opłukać, przełożyć do garnka i zalać wodą, zostawić na noc. Następnego dnia odcedzić, wlać 1 litr świeżej wody, dodać 1 łyżeczkę soli, ziele angielskie i liść laurowy i gotować pod przykryciem przez około 1 i 1/2 godziny do miękkości. Kiełbasę pokroić w plasterki, boczek w kostkę, przełożyć do garnka z fasolką. Gotować przez ok. 5 minut na większym ogniu bez przykrycia. Dodać koncentrat pomidorowy. Doprawić majerankiem, solą i świeżo zmielonym pieprzem. Gotować przez około 15 minut.

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama