Składniki:
– 50 dkg dużej fasoli Jaś (Piękny Jaś);
– 30 dkg kiełbasy;
– 20 dkg wędzonego boczku;
– mały koncentrat pomidorowy;
– 3 listki laurowe;
– 2 ziela angielskie;
– sól
– pieprz.
Wykonanie:
Fasolę wsypać na sito, opłukać, przełożyć do garnka i zalać wodą, zostawić na noc. Następnego dnia odcedzić, wlać 1 litr świeżej wody, dodać 1 łyżeczkę soli, ziele angielskie i liść laurowy i gotować pod przykryciem przez około 1 i 1/2 godziny do miękkości. Kiełbasę pokroić w plasterki, boczek w kostkę, przełożyć do garnka z fasolką. Gotować przez ok. 5 minut na większym ogniu bez przykrycia. Dodać koncentrat pomidorowy. Doprawić majerankiem, solą i świeżo zmielonym pieprzem. Gotować przez około 15 minut.