Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Kaczka faszerowana mięsem

29.05.2020 | kategoria: Dania, Przepisy

Kaczka faszerowana mięsemKaczka faszerowana mięsem

Składniki:
– 1 kaczka 
– 2 łyżki masła
tymianek 
– sól do smaku
pieprz do smaku
majeranek
– cytryna 
– 2 szklanki bulionu z drobiu 
– olej 

Składniki na farsz:
– 50 dkg mięsa od szynki 
– 2 jajka 
– pieprz wg uznania
– sól wg uznania 
– przyprawa do wieprzowiny
– 1 łyżka bułki tartej 
– Pęczek natki pietruszki

Wykonanie:
Przygotowanie marynaty.

Do miseczki wsypujemy tymianek ,majeranek, sól, pieprz i mieszkamy. Następnie dodajemy sok z cytryny oraz olej i dokładnie mieszamy.
Kaczkę myjemy, następnie nacieramy marynatą z zewnątrz i od wewnątrz i wstawiamy do lodówki na 12 godzin.


Przygotowanie farszu.

Mięso kroimy na kawałki, myjemy, a następnie mielimy w maszynce do mięsa. Mięso wyrabiamy z jajkiem, bułką tartą, posiekaną natkę pietruszki i doprawiamy do smaku przyprawą do wieprzowiny, solą i pieprzem. Jak jest farsz za rzadki można dodać więcej bułki.


Tak przygotowanym farszem napełniamy kaczkę i zaszywamy nicią. 
Natłuszczamy olejem naczynie, do którego wkładamy kaczkę. Na wierzch kaczki kładziemy kawałki masła i wlewamy bulion. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy około 100 minut. W trakcie pieczenia co jakiś czas polewamy kaczkę wytwarzającym się sosem. Pod koniec pieczenia zdejmujemy pokrywkę z naczynia, i pieczemy kaczkę jeszcze 15 minut do zarumienienia.


 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama