Składniki:
– 1 kaczka
– 2 łyżki masła
– tymianek
– sól do smaku
– pieprz do smaku
– majeranek
– cytryna
– 2 szklanki bulionu z drobiu
– olej
Składniki na farsz:
– 50 dkg mięsa od szynki
– 2 jajka
– pieprz wg uznania
– sól wg uznania
– przyprawa do wieprzowiny
– 1 łyżka bułki tartej
– Pęczek natki pietruszki
Wykonanie:
Przygotowanie marynaty.
Do miseczki wsypujemy tymianek ,majeranek, sól, pieprz i mieszkamy. Następnie dodajemy sok z cytryny oraz olej i dokładnie mieszamy.
Kaczkę myjemy, następnie nacieramy marynatą z zewnątrz i od wewnątrz i wstawiamy do lodówki na 12 godzin.
Przygotowanie farszu.
Mięso kroimy na kawałki, myjemy, a następnie mielimy w maszynce do mięsa. Mięso wyrabiamy z jajkiem, bułką tartą, posiekaną natkę pietruszki i doprawiamy do smaku przyprawą do wieprzowiny, solą i pieprzem. Jak jest farsz za rzadki można dodać więcej bułki.
Tak przygotowanym farszem napełniamy kaczkę i zaszywamy nicią. Natłuszczamy olejem naczynie, do którego wkładamy kaczkę. Na wierzch kaczki kładziemy kawałki masła i wlewamy bulion. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy około 100 minut. W trakcie pieczenia co jakiś czas polewamy kaczkę wytwarzającym się sosem. Pod koniec pieczenia zdejmujemy pokrywkę z naczynia, i pieczemy kaczkę jeszcze 15 minut do zarumienienia.