Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Kajzerki

31.10.2023 | kategoria: Dodatki, Przekąski, Przepisy

KajzerkiKajzerki

Składniki:
– 400 g mąki pszennej
– 20 g drożdży
– 1 jajko
– 200 ml mleka
– 2 łyżeczki cukru
– 50 g zimnego pokrojonego masła
– 5 g soli
– 2 łyżki mieszanki suszonego czosnku i pomidorów

Wykonanie:
Do miski robota przesiej mąkę, sól, przyprawy. Dodaj pokrojone na kawałki masło i wymieszaj. W miseczce rozkrusz drożdże, dodaj cukier, 4 łyżki mleka i wymieszaj. Zaczyn wlej do mąki, dodaj mleko, następnie wymieszaj. W misce roztrzep jajko, dodaj do ciasta, wymieszaj. Ciasto przełóż do miski i odstaw na około 1 godzinę do wyrośnięcia (aż podwoi objętość). Ciasto przełóż na blat, podziel na 8 części. Formuj okrągłe bułeczki, delikatnie spłaszcz i rozłóż na blasze (wyłożonej pergaminem) w odstępach. Bułeczki ponacinaj foremką do kajzerek, przykryj ściereczką i zostaw do wyrośnięcia na 30 minut. Po tym czasie rozgrzej piekarnik do 190 stopni C. W razie potrzeby ponownie delikatnie ponacinaj bułeczki i włóż do piekarnika. Piecz przez 15 minut, aż będą rumiane. Po upieczeniu wystudź na kuchennej kratce.

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama