Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Kaszotto z grzybami i piersią z kurczaka

14.01.2019 | kategoria: Dania, Przepisy

Kaszotto z grzybami i piersią z kurczaka Kaszotto z grzybami i piersią z kurczaka

Składniki:
– 100 g kaszy bulgar
– 100 g quinoi 
– 40 g brązowego ryżu
– 200 g piersi z kurczaka
– 200 g mrożonych grzybów prawdziwków

Dodatkowo:
– masło klarowane
– 1 ząbek czosnku
– 1 liść laurowy
– 40 g masła
– Ok. 250 ml bulionu
– mała cebulka
– natka pietruszki

Marynata:
– 1 cm imbiru
– 1 łyżeczka chilli
– sok i z jednej limonki
– sok ½ pomarańczy
– sól, pieprz do smaku

Wykonanie:
Grzyby kroimy w paski i obsmażamy na maśle klarowanym. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę.
Na niewielkiej ilości oleju przesmażamy cebulę, dodajemy czosnek, kaszę i ryż, przyprawy i całość przesmażamy. Do kaszy wlewamy partiami bulion i gotujmy mieszając, aż kasza wchłonie cały bulion. Następnie dodajemy przesmażone grzyby i ponownie wlewamy bulion, gotujemy dalej do miękkości. Na koniec dodajemy masło i natkę pietruszki. Mieszamy i doprawiamy do smaku. Wyciskamy sok z limonki i pomarańczy. Mieszamy przyprawy: chili, starty imbir, sok z pomarańczy i limonki, a następnie wkładamy pierś z kurczaka. Ostawiamy w chłodne miejsce na dwie godziny. Pierś z kurczaka smażymy na maśle klarowanym z każdej strony.
Na talerz wykładamy kaszotto, pokrojoną pierś z kurczaka i posypujemy natką pietruszki.

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama