Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Kiełbasa słoikowa

11.10.2018 | kategoria: Kiełbasa, Przepisy

Kiełbasa słoikowaKiełbasa słoikowa

Składniki:
– 1 kg karkówki
– 200g słoniny
– Przyprawy
– 20g soli/ 1kg mięsa
– 2g czarnego pieprzu
– 2 g wędzonej słodkiej papryki
– 4 ząbki czosnku
– 50ml wody
– 2 łyżeczki żelatyny

Wykonanie:
Umyte pokrojone mięso i słoninę rozdrabniamy na sitku nr 8. Do miski wkładamy mięso, dodajemy przyprawy. Dokładnie mieszamy. Farsz odkładamy do lodówki na 12 godzin. Po tym czasie dodajemy wodę, żelatynę i mieszamy. Do słoików wkładamy ściśle farsz, by nie było pęcherzyków powietrzna (dziur) pomiędzy mięsem a słoikiem. Dno garnka wykładamy ściereczką, wlewamy wodę, układamy słoiki uważając by się nie stykały i nie dotykały ścianek garnka. Gotujemy na małym ogniu około 70 minut.
Możemy też wykonać sterylizację w szybkowarze która trwa około 70 minut.

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama