Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Kiełbasa wiejska wieprzowa

25.06.2017 | kategoria: Kiełbasa, Przepisy

Kiełbasa wiejska wieprzowaKiełbasa wiejska wieprzowa

Składniki:
– 6 kg karkówki wieprzowej
– 6 kg łopatki wieprzowej
– 1,5 kg tłuszczyków.

Przyprawy:
– 1,5 g pieprzu czarnego na 1 kg mięsa
– 17 g pekolosoli na 1 kg mięsa
– 1 g czosnku na 1 kg mięsa

Dodatkowo:
– Jelita wieprzowe Kadek

Wykonanie:
Mięso z karkówki pokroić na kawałki wielkości około 3 x 3 cm, zapeklować w przyprawach. Tak samo zrobić z łopatką i tłuszczykami. Odstawić do lodówki na ok. 24 godziny. Następnie mięso rozdrobnić – bardzo chude kawałki mięsa pozbawione błon i tłuszczu na sitku szarpak, karkówkę na sitku nr 16, łopatkę na sitku 13 tłuszczyki na sitku nr 8.
W misce zmieszać wszystkie rodzaje mięsa, a następnie dokładnie wyrobić farsz do uzyskania odpowiedniej kleistości – mięso powinno odchodzić od ręki.
Tak przygotowanym farszem napełniamy jelita wieprzowa za pomocą nadziewarki lub maszynki do mięsa ze specjalną końcówką. Napełnione jelita farszem odwieszamy w celu ocieknięcia na noc w chłodnym miejscu.

Wędzenie:
Kiełbasę wieszamy w wędzarni tak by się nie stykała.
Ustawiamy temperaturę 40 stopni ogrzewamy kiełbasę około 1 godziny do czasu, kiedy osłonki będą suche. Kiełbasę wędzimy w temperaturze 55 stopni około 3-4 godziny do uzyskania brązowego koloru.

Parzenie:
Do garnka wlewamy wodę, dodajemy przyprawy, gotujemy do osiągnięcia 75 stopni. Wkładamy kiełbasę parzymy około 20-30 minut na bardzo małym ogniu.

 

  • Grzegorz Krzmowski

    Czy po zrobieniu kielbasy moge zamrozic ? Surowa

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama