Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Makaron z sosem pomidorowym

29.11.2019 | kategoria: Dania, Przepisy

Makaron z sosem pomidorowymMakaron z sosem pomidorowym

Składniki:
– 1 opakowanie makaronu
– 2 piersi z kurczaka bez skóry
– 4 łodygi selera naciowego
– Pomidorki koktajlowe
– 3 cebule szalotki
– 2 ząbki czosnku
– Oliwa z oliwek
– 150 ml wina białego lub czerwonego wytrawnego
– 400 ml sosu pomidorowego
– 1 łyżka miodu
– 3 liście laurowe
– 3 ziela angielskie
– Świeże zioła ( rozmaryn, tymianek, bazylia
– 1 łyżka przyprawy do rosołu
– Świeżo mielony czarny pieprz

Wykonanie:
Pierś z kurczaka dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy na cienkie plastry. Posypujemy świeżo mielonym pieprzem i gałązkami rozmarynu i tymianku. Obrane i umyte warzywa kroimy w kostkę, czosnek siekamy.
W garnku do gotowania makaronu, gotujemy makaron według przepisu al dente.
Na patelni rozgrzewamy oliwkę z oliwek dodajemy czosnek, cebulę, pomidorki i smażymy około 2 minuty. Dodajemy plastry piersi z kurczaka, seler naciowy, liście laurowe, ziele angielskie, rozmaryn, tymianek. Smażymy około 5 minut, dodajemy łyżkę miodu, wlewamy wino. Po wyparowaniu alkoholu wlewamy sos pomidorowy, przyprawę rosołową. Gotujemy kilka minut, aż warzywa będą al dente i pierś z kurczaka miękka. Ugotowany makaron dodajemy do sosu, mieszamy doprawiamy do smaku  świeżo mielonym pieprzem.

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama