Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Pierś z kurczaka z warzywami

27.09.2023 | kategoria: Dania, Pieczone, Przepisy

Pierś z kurczaka z warzywamiPierś z kurczaka z warzywami

Składniki:
– 1 pierś z kurczaka
– 1 ogórek
– pomidorki koktajlowe
– jeżyny
– nasturcja
– sos słodko/kwaśny
– marynata
– 1 łyżeczka papryki słodkiej wędzonej
– sól do smaku
– ½ łyżeczki pieprzu ziołowego
– 1 ząbek czosnku

Wykonanie:
Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy następnie nacieramy papryką, pieprzem, czosnkiem i solą. Wkładamy do lodówki na noc. Na dno gęsiarki wlewamy niewielką ilość oleju, wkładamy pierś. Przykrywamy pokrywką, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 40 minut. Po 10 minutach pieczenia wlewamy około 100 ml ciepłej wody. Na około 15 minut przed końcem podnosimy temperaturę do 220 stopni, zdejmujemy pokrywę gęsiarki i pieczemy do zarumienienia. Podajemy z warzywami lub ulubionymi dodatkami.

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama