Najnowsze Artykuły

Mięso i owoce – zgrany duet

Mięso i owoce – ...

17 listopada 2017
Dietetyczne białe mięso.

Dietetyczne białe mięso...

27 października 2017
Wędliny podrobowe

Wędliny podrobowe...

16 października 2017
Kuchnia czeska

Kuchnia czeska...

26 września 2017
Wołowina odczarowana

Wołowina odczarowana...

08 września 2017

Zobacz więcej

Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Pyszna wiejska kiełbasa

30.10.2017 | kategoria: Kiełbasa, Przepisy

Pyszna wiejska kiełbasaPyszna wiejska kiełbasa

Składniki:
Mięso
– 5 kg mięsa z łopatki
– 5 kg mięsa z karkówki
– 2 kg tłuszczyków wieprzowych
– jelita wieprzowe

Przyprawy na 1 kg mięsa
– 17 g peklosoli
– 1,5 g pieprzu czarnego
– 0,5 g majeranku
– 1,5 g gorczycy
– 1 g cukru
– 2 g czosnku

Wykonanie:
Mięso myjemy pod bieżącą wodą, a następnie peklujemy na sucho, każdy rodzaj osobno. Czas peklowania 24 godz. Po tym czasie mięso rozdrabniamy na sitku 12 zaś tłuszczyki na sitku 6. Łączymy oba rodzaje mięsa oraz tłuszczyki i dodajemy wszystkie przyprawy. Dokładnie mieszamy. Wszystko dokładnie wyrabiamy do kleistości, dodajemy 300 ml wody. Napełniamy jelita niezbyt ściśle.
osadzanie kiełbasę wieszamy na noc w chłodnym miejscu.
Wędzenie:
Osuszanie w wędzarni bez dymu w temperaturze około 45 stopni około 1 godzinę. Wędzenie z dymem w temperaturze 55-60 stopni około 4 godziny do uzyskania jasnobrązowego koloru.
Parzenie:
Do garnka wlewamy wodę, dodajemy przyprawy, gotujemy do osiągnięcia 75 stopni. Wkładamy kiełbasę, parzymy około 20-30 minut na bardzo małym ogniu.

 

  • Krzysztof Ulman

    Jakie przyprawy dodajemy do garnka z wodą do parzenia?

  • Jan kocielnik

    Jakie przyprawy dodajemy do garnka z wodą do parzenia.

  • Marian Kuzaj

    Tłuszczyki to okrawki tłuszczu z szynki , łopatki a nie ze słoniny !!!

  • Ed Met

    Takie przepisy powinni mieć masaże hurtowni w Polsce.Amatorzy robią to sobie czasem na działce.Każdy jak chce tak sobie paprze i się chwali że to co robi to na jego gust jest pyszne.Dla mnie skład dobrej kiełbasy to:szynka lub łopatka wieprzowa,wołowina lub cielęcina,jak kto chce to pokrojona słoninka w drobną kostkę.Pieprz czarny tłuczony,czosnek można trochę majeranku.Wieprzowinę przepuścić przez przez kiełbasiankę,wołowe lub cielęce przez drobną siatkę.Czosnek rozetrzeć z solą i częścią mięsa wołowego lub cielęcego to stworzy spoiwo.Wszystkie składniki zmieszać wyrobić jak ciasto i zostawić do jutra w chłodzie do przemacerowania.Jutro mięso jeszcze raz przemieszać.Przygotować osłonki w letniej wodzie nabijać i do wędzarni. Nie trzeba parzyć.Wędzić w chłodnym dymie do 4 godz.Można też tam pozostawić aż do schłodzenia.A karkówkę i pańskie tłuszczyki to wykorzystaj sobie pan na gryla.I nie pisz pan o tym o czym nie masz pan pojęcia.

  • Andrzej Dobrowolski

    Panowie, każdy robi tak jak lubi,oczywiście zakładając że to potrafi.Ilu ludzi tyle gustów.

  • Leszek Petla

    Zamiast soli peklowanej lepiej dodać golonki albo indyka żadnej chemii nie potrzeba

  • Romuald Żurawski

    dzień dyskusji mięsnych ,ja to robię tak tylko łopatka i wołowe pieprz sól czosnek ,wieprzowina mielona grubym oczkiem lub kroje nożem drobną kostkę ,tłuste kąski i wołowe najdrobniejsze oczka wrzucam czosnek mielę nawet dwa razy właśnie z tego mam lepiszcze , proporcje to 3kg łopatki 1kg wołowe tłuste kawałki obcinam mieszam z wołowym i czosnek po zmieleniu dodaję sól ,kłodawską moim zdaniem najlepsza ,mieszam grube części mięsa z drobnym, jak kto lubi w kiełbasie galaretkę dodajemy woda tylko przegotowana , taki farsz nadziewamy flak naturalny lub osłonkę ,i na kije suszę w otwartej rozpalonej wędzarce po około godzinie zamykam ,wędzę 2- 6 godz, nie parze ,, gdy chcę kiełbasę lepszą zwaną myśliwską daje czyste mięsa , i czysta słonina czosnek sól bez wody , kiedy chcę wędzenie ciemne drzewo liściaste z korą ,u mnie po wędzeniu z 5kg wyrobu jest 4kg, a z szynki robię szynki a z karkówki baleron smacznego

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama

Ta strona używa cookie i innych technologii. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Czytaj więcej...

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close