Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Szarpana karkówka

30.09.2019 | kategoria: Dania, Przepisy

Szarpana karkówkaSzarpana karkówka

Składniki:
– 1,5 kg karkówki
– 3 ząbki czosnku
– 1 łyżeczka papryki słodkiej wędzonej
– 1 łyżeczka pieprzu czarnego
– 1 łyżeczka soli
– 1 łyżeczka kolendry
– Kilka liści laurowych
– Kilka ziaren ziela angielskiego
– Świeży rozmaryn
– 50ml dymu wędzarniczego w płynie
– 100ml bulionu wieprzowego
– 3 cebule

Wykonanie:
Mięso umyć, osuszyć. Wszystkie przyprawy wymieszać w miseczce z dymem wędzarniczym, a następnie natrzeć marynatą mięso i wstawić do lodówki na 24 godziny. Cebulę obrać, pokroić na ćwiartki.
Na dno naczynia wolnowaru włożyć cebulę, karkówkę i przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, czosnek i gałązkę rozmarynu, a następnie wlać bulion. Piec w wolnowarze około 6-8 godzin w niskiej temperaturze lub w naczyniu w piekarniku.

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama