Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Szaszłyki z warzywami i mięsnymi klopsikami

22.01.2016 | kategoria: Dania, Przepisy

Szaszłyki z warzywami i mięsnymi klopsikamiSzaszłyki z warzywami i mięsnymi klopsikami

Składniki:
0,5 kg mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
1 cebula posiekana w kostkę
1 zielona papryka
2 opakowania mini mozzarelli
pomidorki koktajlowe
3 łyżki świeżej posiekanej bazylii
Sól, pieprz, papryka słodka w proszku
Mąka do obtoczenia klopsików
Olej do smażenia
Długie patyczki do szaszłyków

Mięso mieszamy z cebulą oraz bazylią i doprawiamy solą, pieprzem oraz papryką słodką. Formujemy małe kuleczki, obtaczamy w mące i smażymy je na oleju na rumiano. Zieloną paprykę kroimy w dużą kostkę. I nabijamy na długie patyczki do szaszłyków w odpowiedniej kolejności, żeby pokazać kolory włoskiej flagi czyli zielony, biały i czerwony. Zaczynamy więc od klopsika, a potem: papryka zielona, mozzarella, pomidorek koktajlowy i na koniec znowu klopsik. Podajemy z dipem, który przygotowujemy następująco:

Składniki:
150 ml gęstego jogurtu
2 łyżki majonezu
1 roztarty ząbek czosnku po 2 łyżki posiekanej pietruszki i koperku sól, pieprz do smaku

Do jogurtu dodajemy majonez, zieleninę i czosnek. Dokładnie miksujemy. Doprawiamy solą i pieprzem. Schładzamy.
Smacznego!

Zobacz artykuł: Karnawał w Wenecji – historia, współczesność, obyczaj.

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama