Biszkopt czekoladowy
– 6 jaj
– 1 szklanka cukru kryształu
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 3/4 szklanki mąki pszennej
– 2-3 łyżeczki kakao.
Żelka owocowa
– 50 dag wiśni bez pestek świeżych lub mrożonych
– 30 dag truskawek
– 30 dag malin
– 3-4 łyżki cukru brązowego do smaku
– 2 łyżki żelatyny
Masa śmietanowa
– 700ml śmietany kremówki (30%)
– 500g sera mascarpone
– ok. 3-4 łyżki cukru pudru do smaku
– 4 śmietana fix
Poncz
– 1 szkl. przegotowanej wody
– 70 ml wiśniówki
– 25 ml spirytusu
– 3-4 łyżki cukru
– Sok z 1 cytryny.
Biszkopt
Oddzielamy białka od żółtek, wkładamy białka do miski i ubijamy na sztywno. Do masy białkowej dodajemy cukier i żółtka, delikatnie mieszamy. Do masy jajecznej dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao, bardzo delikatnie mieszamy. Masę biszkoptową wylewamy do tortownicy o wielkości 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 160 st., wstawiamy tortownicę z ciastem i pieczemy około 30-40 minut.
Żelka owocowa
Żelatynę namoczyć w miseczce do napęcznienia. Truskawki miksujemy na jednolitą masę. Do garnka wkładamy wiśnie, mus z truskawek i mieszając gotujemy na wolnym ogniu. Po zagotowaniu dodajemy maliny i jeszcze chwilę gotujemy. Garnek zdejmujemy z ognia, dodajemy żelatynę, energicznie mieszamy do rozpuszczenia żelatyny.
Masa tortowa
Mocno schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder zmieszany ze śmietan fixem i małymi porcjami ser mascarpone.
Poncz
Do garnuszka z gorącą wodą wsypujemy cukier i dokładnie mieszamy, następnie studzimy, dodajemy alkohol, sok z cytryny i dokładnie mieszamy.
Przełożenie tortu
Biszkopt kroimy na trzy krążki. Pierwszy krążek nasączamy ponczem, na który wykładamy żelkę owocową, przykrywamy drugim krążkiem, który nasączamy ponczem i na który wykładamy krem śmietanowy. Przykrywamy trzecim krążkiem wierzch smarujemy kremem śmietanowym robimy dekoracje według uznania.