Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Zapiekanka z tuńczykiem pod puree ziemniaczanym z grzybami leśnymi

27.10.2022 | kategoria: Dania, Przepisy

Zapiekanka z tuńczykiem pod puree ziemniaczanym z grzybami leśnymiZapiekanka z tuńczykiem pod puree ziemniaczanym z grzybami leśnymi

Składniki:
– 1/2 kg ziemniaków, obranych, pokrojonych w równe kawałki
– 50 g masła w temperaturze pokojowej
– ok. 1/4 szklanki mleka
– sól, pieprz do smaku
– gałka muszkatołowa
– 1 tuńczyk w puszce
– Ser parmezan
– Różne grzyby leśne
– Masło klarowane
– sól i pieprz
– 2 cebulki szalotki
– 2 ząbki czosnku
– 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Wykonanie:
Grzyby oczyszczamy, ale nie myjemy, kroimy na plasterki lub ćwiartki. Cebulę kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane, dodajemy prawdziwki, szalotkę, czosnek. Smażymy kilka minut, mieszamy, dodajemy pietruszkę, ponownie mieszamy. Na koniec doprawiamy do smaku.

Ziemniaki zalewamy w garnku zimną wodą, gotujemy do miękkości. Odcedzamy, stawiamy garnek z powrotem na gazie i odparowujemy resztki wody. Zdejmujemy garnek z ognia, ziemniaki przekładamy do pojemnika blendera, dodajemy masło i mleko. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką. Miksujemy na gładką masę.

Tuńczyka z puszki przekładamy do naczynia do zapiekania, przykrywamy purée ziemniaczanym, smażonymi grzybami leśnymi i posypujemy serem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i zapiekamy około 20 minut lub do momentu, gdy ziemniaki się zrumienią.

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama