Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Smakowite pożegnanie karnawału

25.02.2019 | kategoria: Artykuły

sledzikKarnawał się kończy, więc… należy go porządnie pożegnać. To moment, kiedy nie musimy się oglądać na naszą dietę i możemy nieco sobie pofolgować. Przed nami tygodnie postu, kiedy wielu z nas rezygnuje z uciech kulinarnych. Tradycyjnie zatem urządzamy „śledzika” gdzie ostatni raz przed postem możemy zaszaleć.

 

Co najbardziej lubimy? Oczywiście nie może zabraknąć różnego rodzaju śledzi; w oleju, w śmietanie, marynowanych czy też rolmopsów. Obok nich znajdziemy wędliny, a do nich oczywiście sosy. Tutaj obowiązkowo musi być chrzan. Na stole pojawią się także różne sałatki; oczywiście musi być klasyk gatunku, czyli nasza ukochana sałatka jarzynowa  z majonezem. Będzie też na pewno sałatka ziemniaczana, ryżowa lub z makaronem. Niektórzy zapewne będą się zajadać zimnymi nóżkami, lub w wersji nieco lżejszej galantyną z kurczaka koniecznie w towarzystwie sosu tatarskiego.
Na stole pięknie też wyglądają kolorowe koreczki, czyli różne produkty pokrojone w kostkę i następnie nadziane na wykałaczki. Ich bazą są z reguły przeróżne sery twarde, wędliny i warzywa.
sledz Idealnie pasują do nich oliwki czy  piklowane warzywa, albo słodkie winogrona. Ważne, żeby produkty, których użyjemy było w różnych kolorach.
Na „śledziku” również sprawdzają się wytrawne wypieki, czyli na przykład tarty lub tartinki. Obydwa te dania możemy podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Można je przygotować na bazie gotowego ciasta francuskiego lub samemu upiec spód z bardzo prostego do zrobienia kruchego ciasta. Takie wytrawne tartniki lub tarty dają nam mnóstwo możliwości w kuchni, bo możemy je napełnić czym tylko nam podpowie nasza wyobraźnia.
Tak jak napisałam powyżej żadna impreza nie może się odbyć bez rozgrzewającego i sycącego dania gorącego. Do klasyki gatunków należy bigos, flaki lub bouef strogonow. Idealnie sprawdzi się też lekko pikantne chili con carne, które możemy podać z ryżem lub po prostu chrupiąca bagietką.
Natomiast dziś chciałam podsunąć Wam pomysły na tartę przygotowaną na bazie kruchego ciasta. To idealny pomysł: bardzo kolorowy i smaczny. Bazą farszu jest masa jajeczna składająca się z jajek i śmietany lub jogurtu. Do jej uzupełnienia możemy wykorzystać żółty ser lub mozzarellę oraz przyprawy, sól, pieprz, a wręcz idealnie pasuje tu gałka muszkatołowa. Jeśli lubimy mięso możemy dodać wędlinę lub podsmażoną pierś z kurczaka. Natomiast jeśli robimy wersję wegetariańską dodamy do niej przesmażone pieczarki lub pora, świeże pomidory czy paprykę. Tutaj ogranicza nas tylko i wyłącznie nasza pomysłowość i smak.
Zapraszam Was po przepis na pyszną tartę wegetariańską, która zachwyci Waszych gości i na pewno uda się nawet tym mniej wprawnym kucharzom.
Zobacz przepis: Krucha tarta bazyliowa z mozzarellą i pomidorkami

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama