Autor: Radek Sosnowski
II Miejsce – Konkurs – Dymna Rewolucja
Składniki:
Golonka z indyka 800 g;
Boczek wędzony parzony 200 g;
Pieczarki 200 g;
Cebula 150 g;
Mąka 3 łyżki;
Olej;
Sos sojowy Kikkoman;
Tabasco pepper sauce;
Dym wędzarniczy w płynie do różnego rodzaju mięs i ryb;
Golonkę z indyka umyć, pokroić w grubą kostkę zamarynować w sosie sojowym Kikoman i Tabasco pepper sauce z dodatkiem dymu Smokeland tradycyjny (1 Łyżeczka), odstawić do lodówki na kilka godzin. Boczek pokroić w kwadratowe plastry, cebulę w piórka, pieczarki w grubą kostkę. Mięso oprószyć mąką, wrzucić na rozgrzaną patelnię i krótko obsmażyć z każdej strony, dodać cebulę, boczek, pieczarki, lekko obsmażyć, zalać wywarem mięsnym, dusić około 30 min. Podawać z ziemniaczanym puree.