Grillowana pierś z duszonymi warzywami i pieczonymi ziemniakami
Autor: Tomasz Wąsik
Wyróżnienie – Konkurs – Dymna Rewolucja
Składniki:
Piersi z kurczaka, ok. 500 g;
Marynata do piersi z kurczaka:
4 łyżki naturalnego dymu wędzarniczego w płynie do kurczaka;
4 łyżki oliwy z oliwek;
1 kostka rosołowa z kury;
3 ząbki czosnku;
szczypta ostrej papryki w proszku;
świeży rozmaryn (około 1 łyżeczka pokrojonych listków).
Duszone warzywa na patelni:
1 cukinia, ok. 200 – 300 g;
3 papryki (żółta, czerwona i zielona), każda ok. 150 g;
mini marchewki, ok. 100 g;
1 średnia cebula;
odrobina oliwy z oliwek;
sól i pieprz do smaku.
Pieczone ziemniaki:
ziemniaki, ok. 500 g;
oliwa z oliwek;
przyprawa do pieczonych ziemniaków.
Wykonanie:
Grillowana pierś z kurczaka:
Pierś z kurczaka opłukać i osuszyć. Do miseczki wlać 4 łyżki naturalnego dymu wędzarniczego w płynie do kurczaka, 4 łyżki oliwy z oliwek, 1 pokruszoną kostkę rosołową z kury, przeciśnięte 3 ząbki czosnku przez praskę, szczyptę ostrej papryki w proszku i świeżo posiekany rozmaryn. Wszystkie składniki wymieszać, a powstałą marynatą natrzeć mięso i odstawić na około 1 godzinę do zamarynowania. Następnie nasmarować oliwą i rozgrzać patelnię grillową, smażyć na niej mięso około 3-5 minut z każdej strony.
Duszone warzywa na patelni:
Cukinię pokroić w plasterki, papryki pokroić w kostkę, cebulę obrać i pokroić w plasterki, marchewki oskrobać. Na rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy z oliwek, wrzucić wszystkie warzywa i dusić pod przykryciem do momentu aż będą miękkie. Na koniec doprawić solą i pieprzem do smaku.
Pieczone ziemniaki:
Ziemniaki obrać i gotować w osolonej wodzie 20 minut, po tym czasie odlać wodę i odstawić do przestygnięcia. Następnie ziemniaki pokroić w plastry i ułożyć w naczyniu żaroodpornym nasmarowanym oliwą z oliwek, przykryć folią aluminiową i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 20-30 minut, aż będą zarumienione. Po upieczeniu oprószyć je przyprawą do pieczonych ziemniaków. Wszystkie składniki dania wyłożyć na talerz. Smacznego.