Składniki:
– ½ kg mąki pszennej
– 5 dag drożdży
– 3 dag masła
– 1 dag cukru
– 500ml mleka
– Szczypta soli
Nadzienie:
– 200g grzybów kurek
– 200g grzybów prawdziwków
– 100g sera mozzarella Galbani,
– 1 szt cebula czerwona
– masło klarowane
– tymianek do smaku
– sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Do miski wkładamy drożdże rozcieramy z łyżką cukru, dodajemy łyżkę mąki i jedną lub dwie mleka. Do drugiej miski wsypujemy połowę mąki, zalewamy ciepłym mlekiem i dodajmy rozczyn z pierwszej miski, dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 40 minut. Po tym czasie dodajemy pozostałą mąkę, sól i wyrabiamy ciasto aż będzie lśniące i gładkie. Ostawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut do wyrośnięcia.
Przygotowanie nadzienia:
Kurki i prawdziwki dokładnie oczyszczamy. Prawdziwki kroimy w plasterki. Cebulę obieramy i kroimy w drobne piórka. Na rozgrzanej patelni na maśle smażymy grzyby, cebulę, dodajemy tymianek doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Do zimnego farszu dodajemy pokrojony ser mozzarella i dokładnie mieszamy. Z ciasta za pomocą filiżanki wycinamy okrągłe bułeczki. Na środek krążka nakładamy farsz i formujemy okrągłe bułeczki, które smarujemy roztrzepanym jajkiem.
Na wierzchu bułeczki układamy usmażone prawdziwki, kurki i ser mozzarella. Bułeczki wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy około 15-20 minut do uzyskania złotego koloru
Bułeczki posypiemy świeżymi ziołami.