Składniki:
– Około 2kg karkówki;
– kilka ząbków czosnku;
– 2 łyżki majeranku;
– 1 łyżeczka tymianku;
– 1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki;
– 1 łyżeczka pieprzu;
– 1 płaska łyżka soli;
– kilka ziaren ziela angielskiego;
– kilka liści laurowych;
– 3 ząbki czosnku;
– sok z cytryny;
– olej rzepakowy.
Wykonanie:
Do miseczki wsypujemy przyprawy, przeciśnięty przez praskę czosnek, dodajemy kilka łyżek oleju i sok z cytryny. Mięso nacieramy marynatą, ostawiamy na noc do lodówki. Karkówkę wkładamy do rękawa do pieczenia, wlewamy około 50 ml wody, zapinamy rękaw klipsem. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni wkładamy karkówkę na blachę i pieczemy około 2 godziny.