Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Polska Mapa Kiełbasy – Łódzkie

20.08.2012 | kategoria: Artykuły, Ciekawostki, Kiełbasa, Mapa Kiełbasy

Niedawno pisaliśmy o przysmakach serca Polski – Mazowsza. Nie wypadałoby pominąć okolic Łodzi. Z ciekawostek warto dodać, że województwo łódzkie ma najmniejszą ilość lasów w całym kraju. W Bełchatowie zaś znajduje się największa w Europie kopalnia węgla brunatnego. Powszechnie region łódzki kojarzy się głównie z jego stolicą, ze starymi fabrykami i „Ziemią obiecaną”. My jednak zajmiemy się nie fabrykami, a tradycyjnymi wędlinami, bo cóż może bardziej interesować redakcję Dobrej Kiełbasy?
Polska Mapa Kiełbasy - Łódzkie
Bogate tradycje wędliniarskie obecne są w Jordanowie. Rozpowszechnili je dawni dziedzice tych ziem – Korwin-Kochanowscy, wywodzący się od Jana z Czarnolasu. Swoje rodzinne receptury wzbogacili o miejscowe tradycje. Dodatkowo charakterystyczną cechą kiełbas wytwarzanych w tym rejonie jest aromat pochodzący z drzew używanych do wędzenia (buk i wiąz), a drewno wędzarnicze spryskuje się dodatkowo mieszanką ziół. To dzięki temu tak wspaniały aromat mają wędzone kiełbasy jordanowskie. Te podsuszane kiełbaski wytwarza się z mięsa z przedniej szynki, dodaje część mięsa z karczku oraz tłuste kawałki szynki tylnej.

Innym jordanowskim przysmakiem jest jałowcowa, wędzona w dymie bukowym, dębowym i olchowym. Tradycyjnie dodaje się oczywiście ziarna jałowca do paleniska. Cały proces wytwarzania kiełbasy jałowcowej pozostał niezmieniony, dlatego też jest ceniona nie tylko w regionie, ale i w innych częściach kraju.

Jałowcowa
W malowniczych rejonach rzeki Mrogi, w miejscowości Nadolna, przyrządza się tradycyjną kiełbasę wędzoną. Ta lekko słona kiełbasa ma specyficzny smak peklowanego mięsa. Jest dość krucha, w osłonce naturalnej z jelita cienkiego, z wyraźnym aromatem wędzenia i lekką wonią przypraw.

Każdy chyba region w kraju ma swoje sposoby na wykorzystanie podrobów. Nie inaczej jest i w Łódzkiem, a konkretnie w rejonie wspomnianej wyżej miejscowości Nadolna. Tam, na małą skalę, w sposób tradycyjny wytwarza się pasztetową w pętkach. Główne jej składniki to bułki zalane rosołem, cebula, podgardle i wątroba. Wszystkie te składniki miesza się i mieli, następnie doprawia pieprzem i solą i wypycha oczyszczone i wymoczone jelita wieprzowe. Pasztetowa z Nadolnej posiada lekko słodkawy smak, z wyraźnym aromatem cebuli.

Widać więc, że Łódź i jej okolice nie mają się czego wstydzić jeśli chodzi o tradycyjne kiełbasy. Jeśli znacie inne pyszności z tego regionu, piszcie na adres redakcja@dobrakielbasa.pl

Katya

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama

Ta strona używa cookie i innych technologii. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Czytaj więcej...

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close