Składniki:
Ciasto
:
– 1/2 kg maki pszennej,
– 1/2 łyżeczki soli,
– 1/4 szklanki słodkiego mleka,
- 1 jajko,
- 3/4 szklanki letniej wody.
Farsz:
- 500 g świeżo zmielonej jagnięciny,
- 1 duża cebula,
- 2 łyżki siekanej natki pietruszki,
- 2 łyżki siekanej natki kolendry,
- szczypiorek,
- sól i pieprz.
Wykonanie:
Mięso łączymy z drobno posiekaną pietruszką i kolendrą, pokrojoną w kostkę cebulą. Całość dokładnie mieszamy. Dodajemy sól i pieprz do smaku.
Mąkę przesiewamy, wysypujemy na stolnice, robimy w niej wgłębienie, wlewamy gorące mleko mieszając widelcem. Do zaparzonego ciasta stopniowo dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy do uzyskania jednolitej, miękkiej masy. Następnie rozwałkowujemy i wykrawamy krążki. Na środek każdego nakładamy farsz, składamy na pół i mocno sklejamy brzegi. Gotowe pierogi wrzucamy partiami do wrzącej osolonej wody. Delikatnie mieszamy drewnianą łyżką by nie przywarły do dna. Przykrywamy i wolno gotujemy. Gdy wypłyną odkrywamy i gotujemy jeszcze ok. 3 minuty, odcedzamy. Pierogi podajemy z siekaną kolendrą i szczypiorkiem.