Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Kleftiko, danie pieczone w pergaminie

30.09.2021 | kategoria: Dania, Pieczone, Przepisy

Kleftiko, danie pieczone w pergaminieKleftiko, danie pieczone w pergaminie

Składniki:
– 500 g piersi z kurczaka
– 6 średnich ziemniaków 
– 1 duża czerwona papryka
– 1 czerwona cebula
– 1 mała cukinia
– 150 g fety 
– 250 g pomidorków koktajlowych
– sok z cytryny
– 3 ząbki czosnku
– 2 łyżeczki tymianku
– 2 łyżeczki oregano
– sól
pieprz 
– 4 łyżki oliwy z oliwek
Dodatkowo:
– 4 arkusze papieru do pieczenia
– bawełniany sznurek

Wykonanie:
Piersi z kurczaka kroimy w grubą kostkę, mieszamy w misce z przyprawami, sokiem z cytryny i drobno posiekanym czosnkiem. Odstawiamy na 30 minut.
Ziemniaki obieramy i kroimy na ćwiartki, paprykę w grubą kostkę, cebulę w ósemki, cukinię w plasterki, fetę w kostkę, a pomidory na pół.  
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Na każdym arkuszu papieru układamy po kolei ziemniaki, mięso, pozostałe warzywa i fetę. Oprószamy solą i pieprzem. Do miseczki po mięsie wlewamy oliwę i mieszamy z pozostałą tam marynatą. Skrapiamy nią każdą porcje kleftiko.
Z każdego arkusza tworzymy paczuszkę, łapiąc papier za 4 rogi. Wiążemy sznurkiem. Układamy na blaszce do pieczenia i pieczemy przez 60 minut.
Gotowe kleftiko podajemy na papierze.

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama