Pierś z indyka podana z grzybami na puree ziemniaczanym
Składniki:
Smażone grzyby
– Różne grzyby leśne
– Masło klarowane
– sól
– pieprz
– 2 cebulki szalotki
– 2 ząbki czosnku
– 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Purre ziemniaczane
– 1/2 kg ziemniaków, obranych, pokrojonych w równe kawałki
– 50 g masła, w temperaturze pokojowej
– ok. 1/4 szklanki mleka
– sól, pieprz do smaku
– gałka muszkatołowa
Pierś z indyka
– 2 polędwiczki z piersi indyka około 300g
– 50 ml oliwy
– Masło klarowane
– ½ łyżeczki przyprawy do indyka
– ½ łyżeczki majeranku.
– Sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Grzyby oczyszczamy, ale nie myjemy, kroimy na plasterki lub ćwiartki. Cebulę kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane, dodajemy prawdziwki, szalotkę, czosnek. Smażymy kilka minut mieszając, dodajemy pietruszkę i ponownie mieszamy. Na koniec doprawiamy do smaku.
Ziemniaki zalewamy w garnku zimną wodą, gotujemy do miękkości. Odcedzamy, stawiamy garnek ponownie na gazie i odparowujemy resztki wody. Zdejmujemy garnek z ognia, ziemniaki przekładamy do pojemnika blendera, dodajemy masło i mleko. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką. Miksujemy na gładką masę.
Pierś z indyka myjemy, osuszamy, następie mieszamy w misce z oliwą, solą, pieprzem, majerankiem. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Na rozgrzanej patelni obsmażamy pierś z obu stron po 2-3 minuty polewając masłem. Następnie pieczemy w piekarniku przez 10 minut polewając pierś wytapiającym się z niej sokiem.