Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Bavette (łata wołowa) grillowana

29.07.2021 | kategoria: Dania, Grill, Przepisy

Bavette (łata wołowa) grillowanaBavette (łata wołowa) grillowana

Składniki:
– łata wołowa o wadze ok. 1000 g
– 2 gałązki świeżego rozmarynu
– ósemki cytryny

Marynata:
– 4 łyżki oliwy z oliwek
– 1 czubata łyżeczka musztardy
– 1 duży ząbek czosnku
– 1 łyżka octu balsamicznego
– 1 łyżeczka sosu Worcester
– 1 łyżeczka rozmarynu
– czarny pieprz  

Wykonanie:
Składniki na marynatę mieszamy w szklance, bardzo dokładnie wcieramy ją w mięso. Łatę wkładamy na 1,5 godziny do lodówki.
Grill rozgrzewamy do 230 stopni. W najszerszym miejscu bavette wbijamy termosondę, mięso kładziemy bezpośrednio na ruszcie, kładziemy na nim gałązki rozmarynu.
Mięso grillujemy metodą bezpośrednią przez 5 minut z każdej strony, następnie grillujemy metodą pośrednią w temperaturze 190 stopni, aż do uzyskania wewnątrz mięsa temperatury 58-60 stopni, w zależności od żądanego stopnia wysmażenia.
Na kilka minut przez końcem grillowania na ruszcie kładziemy także cytryny.
Mięso zdejmujemy z grilla, odkładamy je na talerz na kilka minut. Następnie kroimy w cienkie ukośne plastry, podajemy z grillowanymi cytrynami.

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama