Składniki:
– 250 g białek
– 500 g cukru
– 200 g cukru pudru
– barwniki spożywcze np czerwony i pomarańczowy
Wykonanie:
Do miski wlewamy białka, dodajemy cukier. Miskę stawiamy na garnku z gorącą wodą, gotujemy na bardzo małym gazie. Ubijamy na parze, mieszamy do czasu aż cukier się rozpuści (sprawdzamy w palcach) około 10 minut. Zdejmujemy miskę, białka przelewamy do misy robota i ubijamy na największych obrotach około 7-10 minut.
Beza musi być bardzo gęsta i zimna. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i mieszamy chwilę. Papier do pieczenia kładziemy na blachę od piekarnika.
Rękaw cukierniczy od wewnątrz smarujemy cienkim patyczkiem barwnikami z różnych stron, przekładamy bezę i wyciskamy beziki. Tak przygotowane bezy suszymy w 70 stopniach przez około 2-2,5 godziny funkcją termoobiegu.
(Przepis znaleziony w grupie na facebooku)