Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Bezy, beziki domowe

26.02.2018 | kategoria: Dodatki, Przekąski, Przepisy

Bezy, beziki domoweBezy, beziki domowe

Składniki:
– 250 g białek 
– 500 g cukru 
– 200 g cukru pudru 
– barwniki spożywcze np czerwony i pomarańczowy

Wykonanie:
Do miski wlewamy białka, dodajemy cukier. Miskę stawiamy na garnku z gorącą wodą, gotujemy na bardzo małym gazie. Ubijamy na parze, mieszamy do czasu aż cukier się rozpuści (sprawdzamy w palcach) około 10 minut. Zdejmujemy miskę, białka przelewamy do misy robota i ubijamy na największych obrotach około 7-10 minut.
Beza musi być bardzo gęsta i zimna. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i mieszamy chwilę. Papier do pieczenia kładziemy na blachę od piekarnika.
Rękaw cukierniczy od wewnątrz smarujemy cienkim patyczkiem barwnikami z różnych stron, przekładamy bezę i wyciskamy beziki. Tak przygotowane bezy suszymy w 70 stopniach przez około 2-2,5 godziny funkcją termoobiegu.

(Przepis znaleziony w grupie na facebooku)

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama