Składniki:
– 2 kg karkówki
– 2 kg łopatki
– 1 kg boczku
– 1 kg golonki bez skóry
– 2 g/1 kg pieprzu mielonego
– 2 g/1 kg majeranku
– 2 g/1 kg czosnku
– 18 g/kg soli
– Woda
– Jelita wieprzowe Kadek
Wykonanie:
Boczek i karczek kroimy na trzy-centymetrowe kawałki i mielimyna sitku z największymi otworami (np. 8 mm). Łopatkę kroimy na dwu-centymetrowe kawałki i mielimy na najmniejszym sitku (około 3 mm). Mięso łączymy, dodajemy sól i przyprawy, przeciśnięty przez praskę czosnek. Wyrabiamy masę kilka minut, następnie wlewamy zimną wodę i ponownie zarabiamy mięso kilka minut. Wstawiamy mięsną masę na 2 godziny do lodówki, by smaki dobrze się połączyły. Masę mięsną napełniamy w jelita za pomocą nadziewarki.