Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Bułki jogurtowe

30.09.2021 | kategoria: Dodatki, Przekąski, Przepisy

Bułki jogurtoweBułki jogurtowe

Składniki:
– 500 g mąki pszennej (lub mąki pszennej chlebowej),
– 1 łyżka cukru,
– 1,5 łyżeczki soli,
– 7 g drożdży suchych (1 opakowanie) lub 14 g drożdży świeżych,
– 200 g jogurtu (np. naturalnego, greckiego),
– 120 ml mleka,
– 1 jajko,
– 60 g masła, (roztopionego).

Wykonanie:
Do miski wsypujemy mąkę i robimy wgłębienie. W małej miseczce mieszamy 3 łyżki mąki, łyżeczkę cukru, 4 łyżki ciepłego mleka, dodajemy drożdże – robimy rozczyn, który wlewamy do miski z mąką. Miskę przykrywamy ściereczką odstawiamy w cieple miejsce na około 20 minut. Po określonym czasie dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto. Pod koniec wyrabiania dodajemy roztopione masło. Wyrabiamy ciasto aż będzie elastyczne. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką lub folią i odstawiamy na około 60-90 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, wyjmujemy je z miski, dzielimy na równe części (u mnie wyszło 12 kawałków). Z każdego kawałka formujemy bułeczki, które nacinamy nożem lub specjalnym urządzeniem do nacinania bułek. Bułeczki kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30-40 minut. Po wyrośnięciu smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200º C przez około 20 minut. Wyjmujemy i studzimy na kratce.

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama