Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Chili con carne

24.09.2020 | kategoria: Dania, Przepisy

Chili con carneChili con carne

Składniki:
– 500 g mielonej lub drobno posiekanej wołowiny
– 1 puszka czerwonej fasoli 400 g
– 1 puszka pomidorów bez skórki 400 g
– 1 puszka kukurydzy
– 2 cebule
– 2 ząbki czosnku
– 1 mała papryczka chili
– 2 łyżeczki  przyprawy meksykańskiej do chili con carne
– oliwa z oliwek do smażenia
– szczypta cukru
– sól
– opcjonalnie starty ser cheddar
– gęsta śmietana
– listki świeżej kolendry

Przyprawa do chili con carne:
– 2 łyżeczki słodkiej papryki
– 1 łyżeczka ostrej papryki
– 1 łyżeczka mielonego kuminu
– 1 łyżeczka mielonej kolendry
– 1 łyżeczka oregano
– 1 łyżeczka gorzkiego kakao
– 1 łyżeczka suszonej cebuli
– 1/2 łyżeczki suszonego czosnku
– 1/2 łyżeczki soli
– 1/4 łyżeczki świeżo z mielonego czarnego pieprzu

Wykonanie:
Wszystkie składniki przyprawy dokładnie mieszamy i trzymamy w suchym szczelnie zamkniętym słoiku.
Mięso podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu do momentu uzyskania złotego koloru. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, czosnek drobno siekamy, dodajemy do smażącego się mięsa. Papryczkę pozbawiany nasionek, kroimy w kostkę i również dorzucamy do mięsa. Wszystko smażymy jeszcze przez 5 minut, a następnie dodajemy pomidory i całą zawartość, bez odcedzania, puszki fasoli i kukurydzy. Dodajemy przyprawy i dusimy na małym ogniu około 20-30 minut.
Podajemy z kleksem gęstej śmietany, posypane serem i kolendrą.

Zobacz artykuł: Kuchnia meksykańska

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama