Przepisy

Marynowane podgrzybki

Marynowane podgrzybki...

04 sierpnia 2020
Ogórki kiszone

Ogórki kiszone...

04 sierpnia 2020

Karkówka z rękawa...

04 sierpnia 2020

Zupa krem z dymki...

04 sierpnia 2020
Żeberka z grilla

Żeberka z grilla...

17 lipca 2020

Zobacz więcej

Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Dynia – sezonowa królowa

25.11.2019 | kategoria: Artykuły, Ciekawostki

Dynia - sezonowa królowaUwielbiam sezonowość w mojej kuchni i na moim talerzu. Wtedy wraz z mijającymi porami roku za oknem, zmienia się także menu na moim stole. W kalendarzu ciągle gości jesień, więc królowa może być tylko jedna, to dynia.
Dynia to rodzaj roślin jednorocznych należących  do  rodziny dyniowatych.
To warzywo bogate w witaminy i minerały, zwłaszcza niezbędny mężczyznom cynk, a przy tym ma niewiele kalorii.

Dynia jest bogata w beta-karoten – to pomarańczowy, czerwony i żółty barwnik roślinny (to dzięki niemu dynia ma tak intensywny kolor) i jednocześnie substancja o właściwościach leczniczych. Beta-karoten  jest przeciwutleniaczem i hamuje szkodliwe procesy oksydacyjne, a także zapobiega rozwojowi chorób nowotworowych. Spośród owoców i warzyw uprawianych w Polsce dynia jest jednym z bogatszych źródeł beta-karotenu. Pamiętajmy, że  beta-karoten jest odporny na działanie wysokiej temperatury, dlatego poddana obróbce cieplnej dynia jest również dobrym źródłem prowitaminy A.

Dodatkowo jest niskokaloryczna i beztłuszczowa oraz zawiera dużo celulozy, dzięki czemu jest to dobre warzywo na odchudzanie, ponieważ przyspiesza przemianę materii. Zawarte w niej substancje balastowe przeciwdziałają także zaparciom i obniżają poziom cholesterolu. Należy zwrócić uwagę, że indeks glikemiczny dyni jest wysoki i wynosi  75, dlatego nie jest ona wskazana w cukrzycy.

Smakoszy dyni nie będę przekonywać do odmiany Uchiki Kuri z Wyspy Hokkaido, bo każdy doskonale ją zna. Ja lubię też nową odmian Futsu Black. Upiekłam ją, kolor ma mniej intensywny niż Hokkaido, czyli zawiera mniej karotenoidów. Jada się ją ze skórką, jest mączysta i słodkawa.

W sprzedaży są też dynie makaronowe Stripetti i Pyza, ale ja nie jestem ich wielbicielką. Zdecydowanie bardziej od nich wolę prawie bezobsługową dynię bezłupinową Miranda.

Dynia daje nam mnóstwo możliwości w kuchni. Tak naprawdę to można ja dodać do każdego dania. Według mnie najlepiej sprawdzi się tu upieczona dynia. Pieczona wspaniale smakuje na ciepło, taka wyciągnięta prosto z piekarnika, ale jest też doskonałą bazą do innych dań, tak wytrawnych jak i słodkich. Z upieczonej dyni możemy również zrobić pure, a następnie je zamrozić. Wtedy, gdy już minie sezon dyniowy możemy również cieszyć się jej smakiem.

Z dyni możemy przygotować zupę krem, możemy ją oddać do gulaszu, do curry, do zapiekanki, do sałatki z makaronem czy też z kaszą. Idealnie sprawdzi się jako farsz do wytrawnej tarty lub wierzch do pizzy w duecie z serem feta. Dynia jest również wspaniałym składnikiem dań na słodko. Zmiksowana z miodem będzie podstawą smoothie lub jakiegoś deseru na zimno. Można ją wykorzystać jako słodki farsz do kruchej tarty lub składnik ciasta drożdżowego czy też ucieranego. Nasze wypieki zyskają wtedy nie tylko unikalny smak, ale także wyjątkowy kolor.

Dziś zapraszam Was na sezonowe ciasto, które upiekłam z dynią właśnie i wykończyłam aromatyczną gruszką.

Agata Witowska
Kulinarne Przygody Gatity

Zobacz przepis: Ciasto dyniowe z gruszkami

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama