Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Chleb żytni na zakwasie

07.02.2018 | kategoria: Dodatki, Pieczone, Przepisy

Chleb żytni na zakwasieChleb żytni na zakwasie

Zakwaszone:
– 
120 g zakwasu żytniego, aktywnego
– 200 g wody
– 200 g mąki żytniej

Ciasto właściwe:

– 200 g wody
– 400 g mąki żytniej
– łyżka soli
– łyżka miodu
– łyżka syropu klonowego

Dodatkowo:

– łyżka oleju rzepakowego
– 2 łyżki otrębów
– 5 łyżek słonecznika

Ciasto zakwaszone

Z aktywnego zakwasu odlej do dużej miski 120 g. Dodaj letnią wodę i mąkę, wymieszaj, przykryj i pozostaw na całą noc.


Ciasto właściwe
Rano ciasto zakwaszone powinno być wyrośnięte. Dodaj do niego pozostałe składniki, ziarenka słonecznika wymieszaj i wyrób ciasto przez kilka minut, aż stanie się lekko ciągnące. Przykryj i odstaw na 2-3 godziny. Kiedy ciasto podwoi objętość, wyrób je krótko i przełóż do dużej foremki keksowej, wysmarowanej oliwą lub olejem i wysypanej otrębami owsianymi. Wierzch chleba posyp słonecznikiem i siemieniem lnianym. Przykryj lub włóż formę do plastikowej torby. Pozostaw na 2 godziny.


Pieczenie

Piekarnik rozgrzej do temperatury 220°C. Wstaw chleb bez przykrycia i piecz przez 20 minut. Następnie przykryj papierem do wypieków i zmniejsz temperaturę do 180°C. Piecz jeszcze przez 45 minut. Po wyjęciu z piekarnika odczekaj kilka minut i wyjmij chleb z formy. Pozostaw na kratce do całkowitego wystudzenia.

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama