Zakwaszone:
–
120 g zakwasu żytniego, aktywnego
– 200 g wody
– 200 g mąki żytniej
Ciasto właściwe:
– 200 g wody
– 400 g mąki żytniej
– łyżka soli
– łyżka miodu
– łyżka syropu klonowego
Dodatkowo:
– łyżka oleju rzepakowego
– 2 łyżki otrębów
– 5 łyżek słonecznika
Ciasto zakwaszone
Z aktywnego zakwasu odlej do dużej miski 120 g. Dodaj letnią wodę i mąkę, wymieszaj, przykryj i pozostaw na całą noc.
Ciasto właściwe
Rano ciasto zakwaszone powinno być wyrośnięte. Dodaj do niego pozostałe składniki, ziarenka słonecznika wymieszaj i wyrób ciasto przez kilka minut, aż stanie się lekko ciągnące. Przykryj i odstaw na 2-3 godziny. Kiedy ciasto podwoi objętość, wyrób je krótko i przełóż do dużej foremki keksowej, wysmarowanej oliwą lub olejem i wysypanej otrębami owsianymi. Wierzch chleba posyp słonecznikiem i siemieniem lnianym. Przykryj lub włóż formę do plastikowej torby. Pozostaw na 2 godziny.
Pieczenie
Piekarnik rozgrzej do temperatury 220°C. Wstaw chleb bez przykrycia i piecz przez 20 minut. Następnie przykryj papierem do wypieków i zmniejsz temperaturę do 180°C. Piecz jeszcze przez 45 minut. Po wyjęciu z piekarnika odczekaj kilka minut i wyjmij chleb z formy. Pozostaw na kratce do całkowitego wystudzenia.