Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Chleb żytni na zakwasie

07.02.2018 | kategoria: Dodatki, Pieczone, Przepisy

Chleb żytni na zakwasieChleb żytni na zakwasie

Zakwaszone:
– 
120 g zakwasu żytniego, aktywnego
– 200 g wody
– 200 g mąki żytniej

Ciasto właściwe:

– 200 g wody
– 400 g mąki żytniej
– łyżka soli
– łyżka miodu
– łyżka syropu klonowego

Dodatkowo:

– łyżka oleju rzepakowego
– 2 łyżki otrębów
– 5 łyżek słonecznika

Ciasto zakwaszone

Z aktywnego zakwasu odlej do dużej miski 120 g. Dodaj letnią wodę i mąkę, wymieszaj, przykryj i pozostaw na całą noc.


Ciasto właściwe
Rano ciasto zakwaszone powinno być wyrośnięte. Dodaj do niego pozostałe składniki, ziarenka słonecznika wymieszaj i wyrób ciasto przez kilka minut, aż stanie się lekko ciągnące. Przykryj i odstaw na 2-3 godziny. Kiedy ciasto podwoi objętość, wyrób je krótko i przełóż do dużej foremki keksowej, wysmarowanej oliwą lub olejem i wysypanej otrębami owsianymi. Wierzch chleba posyp słonecznikiem i siemieniem lnianym. Przykryj lub włóż formę do plastikowej torby. Pozostaw na 2 godziny.


Pieczenie

Piekarnik rozgrzej do temperatury 220°C. Wstaw chleb bez przykrycia i piecz przez 20 minut. Następnie przykryj papierem do wypieków i zmniejsz temperaturę do 180°C. Piecz jeszcze przez 45 minut. Po wyjęciu z piekarnika odczekaj kilka minut i wyjmij chleb z formy. Pozostaw na kratce do całkowitego wystudzenia.

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama

Ta strona używa cookie i innych technologii. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Czytaj więcej...

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close