Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Ciasto miodowe karnawałowe

17.01.2018 | kategoria: Dodatki, Przekąski, Przepisy

Ciasto miodowe karnawałoweCiasto miodowe karnawałowe

Składniki:
Ciasto
– 150 g masła
– 180 g miodu
– 100 g cukru pudru
– 1 kg mąki krupczatki
– 20 g sody
– 2 jajka
– 1 żółtko
– 2-3 łyżki śmietany kwaśniej

Krem
– 1 litr mleka
– 1 szklanka cukru
– 12 łyżek kaszy manny
– 1 kostka masła
– Polewa czekoladowa

Wykonanie:
Do garnka wlewamy miód, dodajemy masło, cukier puder i rozpuszczamy. Odstawiamy do przestygnięcia. Do misy mikserka wsypujemy mąkę wymieszaną z sodą, dodajemy jajka, żółtko i przestudzoną masę miodową i kwaśną śmietanę. Ciasto powinno być dość zwarte. Ciasto dzielimy na 3 części, rozwałkowujemy, pieczemy w blaszce prostokątnej. Pieczemy w temperaturze 200 stopni do chwili zbrązowienia. Tak samo pieczemy dwa pozostałe blaty ciasta.

Krem
Do garnka wlewamy 3 szklanki mleka, dodajemy cukier i zagotowujemy. W miseczce mieszamy kaszę mannę z mlekiem. Do gotującego się mleka dodajemy kaszę z mlekiem, cały czas mieszając by się nie przypaliła. Od zagotowania gotujemy około 1-2 minuty, a następnie odstawiamy do wystygnięcia. Ucieramy masło do białości, dodajmy zimną kaszę mannę małymi porcjami, mieszamy do połączenia się składników.
Na zimny blat ciasta wykładamy ½ masy przykrywamy drugim blatem wykładamy pozostałą masę, przykrywamy trzecim blatem. Ciasto polewamy polewą czekoladą posypujemy dekoracjami czekoladowymi.

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama