Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Delikatny pasztet z piersi kurczaka

27.08.2020 | kategoria: Dodatki, Pieczone, Przekąski, Przepisy

Delikatny pasztet z piersi kurczakaDelikatny pasztet z piersi kurczaka

Składniki:
– 400 g pierś kurczaka

– 4 jajka 

– 200 g marchewki

- 1 łyżeczka skórki z cytryny 

tymianek
– gałka muszkatołowa
– sól, pieprz do smaku
– dodatkowo wg uznania orzechy pistacjowe

Wykonanie:
Kurczaka i marchewkę gotujemy do miękkości i miksujemy do uzyskania konsystencji masy. Dodajemy tymianek, żółtka z 2 jajek, skórkę z cytryny i dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku gałką, solą i pieprzem. Z pozostałych białek ubijamy pianę i bardzo delikatnie mieszamy ją z masą. Wykładamy całość do foremki np. keksówki, posypujemy siekanymi orzechami pistacjowymi i pieczemy w temp. 180 st. C przez około 50 minut.

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama