Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Domowy szybki bigos

24.02.2020 | kategoria: Dania, Przepisy

Domowy szybki bigosDomowy szybki bigos

Składniki:
– 1,5kg kapusty kiszonej
– 40 dag karkówki
– 30 dag wędzonego boczku
– 30 dag żeberek
– 30 dag kiełbasy śląskiej
– 5 dag suszonych grzybów
– 3 szt śliwki suszone
– 3 liście laurowe
– 3 ziarna ziela angielskiego
– koncentrat pomidorowy
– sól, pieprz do smaku

Wykonanie:
Grzyby dokładnie umyć, zalać ciepłą wodą, odstawić na noc. Kwaszoną kapustę, opłukać, odcisnąć, pokroić na mniejsze kawałki, zalać wodą i dusić około 30 minut. Karkówkę pokroić na mniejsze kawałki, a następnie karkówkę i żeberka podsmażyć. Kiełbasę pokroić w plasterki, boczek pokroić w kostkę, następnie usmażyć. Grzyby pokroić w paski. Do kapusty dodajemy karkówkę, żeberka, kiełbasę, boczek, grzyby, suszone śliwki, liście laurowe, ziele angielskie. Dusimy na małym ogniu około 90 minut mieszając. Pod koniec dodajemy koncentrat pomidorowy, doprawiamy solą i pieprzem. Na drugi dzień ponownie podsmażamy na wolnym ogniu około 1 godzinę. Podsmażanie można powtórzyć dwukrotnie.

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama