Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Filet z indyka nadziewany szpinakiem i fetą

21.12.2023 | kategoria: Dania, Przepisy

Filet z indyka nadziewany szpinakiem i fetąFilet z indyka nadziewany szpinakiem i fetą

Składniki:
– 2 filety z piersi z indyka;
– 1 opakowanie szpinaku;
– 3 ząbki czosnku;
– ½ kostki sera feta;
– 2 łyżki masła;
– 1 jajko;
– Bułka tarta;
– Mąka;
– Sól, pieprz do smaku.

Wykonanie:
Na rozgrzaną patelnię kładziemy masło, po chwili wrzucamy czosnek przeciśnięty przez praskę, po czym dodajemy szpinak (wcześniej umyty i pokrojony) i smażymy całość do odparowania wody. Następnie dodajemy pokruszony ser feta i pieprz. Mieszamy i zdejmujemy z ognia. Filety rozbijamy delikatnie tłuczkiem na cienkie filety (najlepiej poprzez folię, aby nie podziurawić mięsa). Przyprawiamy pieprzem i solą. Na każdy kawałek mięsa nakładamy farsz szpinakowy i zawijamy w pół. Panierujemy w rozkłóconym jajku, mące i bułce tartej. Smażymy na odrobinie oleju po 5 minut z każdej strony na złoty kolor.

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama