Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Golonka pieczona w piekarniku

14.01.2019 | kategoria: Dania, Pieczone, Przepisy

Golonka pieczona w piekarnikuGolonka pieczona w piekarniku

Składniki:
– 5 szt  golonek wieprzowych

Marynata:
– 1 litr piwa
– 3 ząbki czosnku
– 2 łyżki suszonego tymianku
– 2 łyżki majeranku
– 5 liści laurowych
– 2  łyżeczki soli
– 1 łyżeczka pieprzu

Dodatkowo 
- 4 marchewki:
– 2 pietruszki
– 1 seler
– 3 cebule

Wykonanie:
Golonkę opalamy nad palnikiem gazowym, myjemy i następnie osuszamy.
Do miseczki wkładamy wszystkie składniki marynaty. Nacieramy golonki mieszanką przypraw, przekładamy do garnka, zalewamy piwem tak, by golonki były przykryte. Odstawiamy na noc.
Następnego dnia gotujemy golonki do miękkości na małym ogniu. Po około godzinie dodajemy warzywa i gotujemy jeszcze 30 minut. Garnek ceramiczny wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. Pieczemy do miękkości i chrupiącej skórki.

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama