Składniki:
– 5 szt golonek wieprzowych
Marynata:
– 1 litr piwa
– 3 ząbki czosnku
– 2 łyżki suszonego tymianku
– 2 łyżki majeranku
– 5 liści laurowych
– 2 łyżeczki soli
– 1 łyżeczka pieprzu
Dodatkowo
- 4 marchewki:
– 2 pietruszki
– 1 seler
– 3 cebule
Wykonanie:
Golonkę opalamy nad palnikiem gazowym, myjemy i następnie osuszamy.
Do miseczki wkładamy wszystkie składniki marynaty. Nacieramy golonki mieszanką przypraw, przekładamy do garnka, zalewamy piwem tak, by golonki były przykryte. Odstawiamy na noc.
Następnego dnia gotujemy golonki do miękkości na małym ogniu. Po około godzinie dodajemy warzywa i gotujemy jeszcze 30 minut. Garnek ceramiczny wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. Pieczemy do miękkości i chrupiącej skórki.