Przepisy

Marynowane podgrzybki

Marynowane podgrzybki...

04 sierpnia 2020
Ogórki kiszone

Ogórki kiszone...

04 sierpnia 2020

Karkówka z rękawa...

04 sierpnia 2020

Zupa krem z dymki...

04 sierpnia 2020
Żeberka z grilla

Żeberka z grilla...

17 lipca 2020

Zobacz więcej

Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Kanapek czar

30.01.2014 | kategoria: Artykuły, Ciekawostki, Kiełbasa

Kanapki towarzyszą nam od dzieciństwa. To najpopularniejsze szkolne drugie śniadanie. Kanapki bierzemy na wycieczkę, posilamy się nimi w pracy. Używamy chleba razowego, żytniego, pszennego, wedle upodobań. A co na chleb? Oczywiście – kiełbasę. Która jest najlepsza do suchego prowiantu?

 

Krakowska sucha
Ta grubo krajana kiełbasa zajmuje niekwestionowaną wiodącą pozycję na naszych stołach i oczywiście na naszych kanapkach. Tradycyjnie jest to kiełbasa trwała, wędzona, pieczona lub parzona i suszona, produkowana w oparciu o tradycyjne receptury i tylko z mięsa najwyższej jakości. Wytwarzana z mięs chudych wieprzowych. Duże kawałki mięsa wieprzowego uzupełnione są farszem z dodatkiem mieszanki wyłącznie naturalnych przypraw.

 

Żywiecka
Kolejna królowa kiełbas kanapkowych. W odróżnieniu od krakowskiej, żywiecka jest to kiełbasa półtrwała. Może być wędzona, pieczona lub parzona i podsuszana. Ma charakterystyczny smak i jest mało soczysta. Posiada ścisłą konsystencję.

 

Salami
Przywędrowała do nas z Włoch. Jemy salami nie tylko na pizzy, ale także na kanapkach. Wbrew powszechnej opinii nie jest to kiełbasa z mięsa osła. Obecnie salami możemy dostać w różnych wersjach: obtoczone kolorowym pieprzem, ziołami prowansalskimi, papryką.Może być z wieprzowiny, wołowiny, koniny. To trwała, sucha, długo dojrzewająca kiełbasa z drobno pokrojonymi kawałkami słoniny. Polecamy jako alternatywę dla swojskich kiełbas!

 

Kindziuk
Ten skarb litewskiej kuchni zajął miejsce także i na polskich stołach. Nie jest to co prawda kiełbasa, a twarda, dojrzewająca wędlina, ale także znakomicie nadaje się na kanapki. Kindziuk powstaje poprzez wypchanie mięsem dokładnie wymytego świńskiego pęcherza. Wędlina ta posiada specyficzny, lekko kwaskowaty smak.

 

Chorizo
Wciąż niestety zbyt rzadko pojawia się na naszych stołach. A szkoda: ten hiszpański smakołyk z dodatkiem papryki też pasuje na kanapkę. Najlepiej pasuje do ciabatty, ale każde inne pieczywo także się nada. Do tego papryka, oliwa z oliwek zamiast masła – i mamy prawdziwą śródziemnomorską ucztę, którą w dodatku możemy skonsumować w przerwie w pracy.

 
 
Kanapki nie muszą być nudne. Najsmaczniejsze i najzdrowsze są te z dodatkiem warzyw. Nie zaszkodzi przecież naszej krakowskiej czy salami, jeśli położymy na nią pomidora, albo posypiemy kiełkami słonecznika lub dodamy inne wynalazki, które nam odpowiadają.
 
 
 

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama