Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Golonka ze słoika

20.09.2022 | kategoria: Dodatki, Przekąski, Przepisy

Golonka ze słoikaGolonka ze słoika

Składniki:
– 1 kg golonki wieprzowej bez kości
– 15 g peklosoli
– 2 g pieprzu mielonego
– 0,5 g kolendry
– 2 ząbki czosnku
– 30 ml (2 łyżki) wody na słoik

Wykonanie:
Oczyszczone mięso z golonki pokroić w kostkę 3×3 cm, posypać peklosolą, włożyć do miski. Zostawić w lodówce na 48h. Po tym czasie zapeklowane mięso wymieszać z pieprzem, czosnkiem i kolendrą. Golonkę władamy ciasno do słoików, zakręcamy zakrętki. Na dno płaskiego garnka władamy ściereczkę, układamy słoiki i nalewamy zimnej wody do ¾ wysokości słoików. Przykrywamy pokrywką i gotujemy około trzech godzin na wolnym ogniu. Wyjmujemy słoiki z garnka pozostawiamy do ostygnięcia. Zimne słoiki wstawiamy do lodówki.

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama