Pyszne greckie ciasteczka maślane przygotowuje się na Boże Narodzenie i na Nowy Rok. Pachną cudownie dzięki wodzie różanej zaś swój wyjątkowy smak zawdzięczają migdałom.
Składniki:
– 0,5 kg mąki
– 0,3 kg masła
–
100 gr cukru pudru
– 200 gr mielonych migdałów
–
2 żółtka jajka
– 0,5 op proszku do pieczenia
–
3 łyżeczki koniaku Napoleon
– 0,2 kg cukru pudru
– woda różana
– lukier królewski
Wykonanie:
Ucieramy masło na białą, puszystą masę, dodajemy (ciągle ubijając) cukier puder, żółtka, koniak, migdały, mąkę, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Całą masę wyrabiamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Porcjujemy ją na dowolny kształt np. gwiazdki, kładziemy na blasze i pieczemy w rozgrzanym do 160 st. C piekarniku przez ok. 20 min.
Po upieczeniu (jeszcze gorące) skrapiamy wodą różaną i posypujemy obficie cukrem pudrem. Z ciasteczek w kształcie gwiazdek robimy choinki. Na upieczone największe ciasteczko kładziemy odrobinę lukru, następnie przykrywamy kolejnym ciasteczkiem mniejszym.