Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Greckie ciasteczka Kurabiedes

19.12.2017 | kategoria: Dodatki, Przekąski, Przepisy

Greckie ciasteczka KurabiedesGreckie ciasteczka Kurabiedes

Pyszne greckie ciasteczka maślane przygotowuje się na Boże Narodzenie i na Nowy Rok. Pachną cudownie dzięki wodzie różanej zaś swój wyjątkowy smak zawdzięczają migdałom.

Składniki:
– 0,5 kg mąki

– 0,3 kg masła
– 
100 gr cukru pudru

– 200 gr mielonych migdałów
– 
2 żółtka jajka

– 0,5 op proszku do pieczenia
– 
3 łyżeczki koniaku Napoleon

– 0,2 kg cukru pudru
– woda różana
– lukier królewski

Wykonanie:
Ucieramy masło na białą, puszystą masę, dodajemy (ciągle ubijając) cukier puder, żółtka, koniak, migdały, mąkę, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Całą masę wyrabiamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Porcjujemy ją na dowolny kształt np. gwiazdki, kładziemy na blasze i pieczemy w rozgrzanym do 160 st. C piekarniku przez ok. 20 min.
Po upieczeniu (jeszcze gorące) skrapiamy wodą różaną i posypujemy obficie cukrem pudrem. Z ciasteczek w kształcie gwiazdek robimy choinki. Na upieczone największe ciasteczko kładziemy odrobinę lukru, następnie przykrywamy kolejnym ciasteczkiem mniejszym.

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama

Ta strona używa cookie i innych technologii. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Czytaj więcej...

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close