Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Grillowana cukinia

08.05.2017 | kategoria: Dodatki, Grill, Przekąski, Przepisy

Grillowana cukiniaGrillowana cukinia

Składniki:
– 2 cukinie 
– 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej 
– 1 cebula czerwona 
– pomidorki koktajlowe 
– przyprawa prowansalska 
kabanos
– ser tarty 
– sól
pieprz czarny 

Sos czosnkowy 
– 2/3 szklanki jogurtu
– 2 łyżki oliwy
– 5 ząbków czosnku
– 1 mała cebulka
– 1 łyżka stołowa soku z cytryny
– pieprz, sól do smaku

Wykonanie
Cukinie umyć, przekroić na pół, wydrążyć środek, posypać przyprawą prowansalską.
Na rozgrzaną patelnię wlewamy wędzony olej rzepakowy na którym dusimy pokrojone kabanosy i cebulkę czerwoną. Pod koniec smażenia dodajemy kaszę jaglaną, mieszamy chwilę i smażymy. Farszem napełniamy połówki cukinii i posypujemy startym serem. Cukinię grillujemy do miękkości.

Sos czosnkowy
Obierz ząbki czosnku, posiekaj, rozetrzyj z jogurtem i oliwą. Cebulkę obierz, zetrzyj na tarce, wymieszaj z sokiem z cytryny i dodaj do sosu. Dopraw do smaku solą i pieprzem.  

 

  • Prosty, pyszny przepis…i szybki :)
    Mam cukinii ogromne ilości i tak sobie szukam inspiracji :)
    Jakieś chociaż dwie ugriluję :)

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama