Składniki:
– 2 cukinie
– 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
– 1 cebula czerwona
– pomidorki koktajlowe
– przyprawa prowansalska
– kabanosy
– ser tarty
– sól
– pieprz czarny
Sos czosnkowy
– 2/3 szklanki jogurtu
– 2 łyżki oliwy
– 5 ząbków czosnku
– 1 mała cebulka
– 1 łyżka stołowa soku z cytryny
– pieprz, sól do smaku
Wykonanie
Cukinie umyć, przekroić na pół, wydrążyć środek, posypać przyprawą prowansalską.
Na rozgrzaną patelnię wlewamy wędzony olej rzepakowy na którym dusimy pokrojone kabanosy i cebulkę czerwoną. Pod koniec smażenia dodajemy kaszę jaglaną, mieszamy chwilę i smażymy. Farszem napełniamy połówki cukinii i posypujemy startym serem. Cukinię grillujemy do miękkości.
Sos czosnkowy
Obierz ząbki czosnku, posiekaj, rozetrzyj z jogurtem i oliwą. Cebulkę obierz, zetrzyj na tarce, wymieszaj z sokiem z cytryny i dodaj do sosu. Dopraw do smaku solą i pieprzem.