Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Grillowane skrzydełka

18.07.2018 | kategoria: Dania, Grill, Przepisy

Grillowane skrzydełkaGrillowane skrzydełka

Składniki:
– 1 kg skrzydełek z kurczaka
– 1 łyżka oleju rzepakowego
– Sok z cytryny
– 2 ząbki czosnku zmiażdżone
– 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
– ½ łyżeczki pieprzu
– ½ łyżeczki tymianku
– ½ łyżeczki majeranku
– ¼ łyżeczki pieprzu cayenne
– 1 łyżeczka soli

Wykonanie:
Skrzydełka umyć i ostrym nożem odciąć koniec skrzydełek.
Pozostałą część skrzydła przeciąć na pół w miejscu łączenia się kości. Wymieszać wszystkie składniki marynaty. Do miski włożyć skrzydełka i zalać marynatą. Odstawić w chłodne miejsce na około 2 godziny. Rozpalić grill do średnio wysokiej temperatury.
Skrzydełka grillować pod przykryciem przez 10-15 minut, co kilka minut obrócić na drugą stronę.

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama