Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Karp po żydowsku

22.12.2015 | kategoria: Dania, Przepisy

Karp po żydowskuKarp po żydowsku

Składniki
– karp (około 1,5 kg)
– sok z 1 cytryny
– pęczek włoszczyzny
– 2 cebule
– 3 łyżki masła
– 10 kulek ziela angielskiego
– 4 listki laurowe
– 100 g rodzynek
– 100 g płatków migdałowych
– 2 szczypty soli
– 3 szczypty czarnego pieprzu
– 3 łyżki cukru
– 2 łyżki żelatyny

Rybie odcinamy głowę, ogon i płetwy i dzielimy na dzwonka. Solimy szczyptą soli, polewamy sokiem z cytryny i odstawiamy.
Włoszczyznę obieramy, marchewkę kroimy na talarki, resztę na kawałki, cebulę kroimy w dużą kostkę i w garnku podsmażamy na maśle. Następnie dodajemy około 1,5 litra wody, ziele angielskie, liście laurowe, rodzynki, szczyptę soli, pieprz, cukier i oczywiście pozostałości z ryby, czyli głowę, płetwy, ogon i ości (głowę pozbawiamy oczu i skrzeli). Całość prawie doprowadzamy do wrzenia. Tuż przed wrzeniem zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy 30 minut. Do wywaru wkładamy dzwonka karpia i wciąż na minimalnym ogniu (musimy pilnować żeby woda nie zawrzała) gotujemy kolejne 30 minut.
Rybę delikatnie odławiamy i po wystudzeniu układamy na półmisku, w miarę możliwości tak, żeby kształt przypominał całą rybę. Wywar przelewamy przez sito. Z sita zachowujemy rodzynki i marchewkę (jeśli się zupełnie nie rozgotowała). Rodzynkami i marchewką dekorujemy rybę na półmisku. Następnie posypujemy płatkami migdałowymi.
Do przelanego przez sito wywaru dodajemy 2 łyżki żelatyny, mieszamy i czekamy aż trochę przestygnie. Takim wywarem zalewamy ułożonego na półmisku karpia. Ryba musi być całą zanurzona w galarecie. Chowamy do lodówki na kilka godzin.
Smacznego!

Zobacz artykuł: Boże Narodzenie – tradycje świąteczne

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama