Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Kiełbasa myśliwska

31.10.2023 | kategoria: Kiełbasa, Przepisy

Kiełbasa myśliwskaKiełbasa myśliwska

Składniki:
– 2 kg mięso wieprzowe, szynki kl. I
– 3 kg mięso wieprzowe łopatka kl. II
– 0,5 kg mięso wołowe np. pręga
– 1,5 g pieprz naturalny na 1 kg mięsa
– 1 g jałowca na 1 kg mięsa
– 3 g czosnek na 1 kg mięsa
– 16 g peklosoli na 1 kg mięsa
jelita wieprzowe Kadek do 32 mm

Wykonanie:
Wszystkie rodzaje mięsa zapeklować na sucho 2-3 dni. Następnie mięso kl. I rozdrabniamy na sitku 16-20 mm, wieprzowinę kl. II na sitku 8 mm, a wołowe na sitku 2-3 mm. Wszystkie rodzaje mięsa mieszamy i dodajemy ok 100 ml wody. Dodajemy przyprawy. Mieszamy i napełniamy masą mięsną jelita odkręcając w parki ok 18 cm. Osadzamy w temp. 20-30 st. C ok. 2 godziny.
Następnie wędzimy w temp. 45-80 st. C do uzyskania brązowego koloru. Podnosimy temperaturę do maksymalnie 90 stopni C i dopiekamy do momentu osiągnięcia wewnątrz temperatury ok. 68-70 stopni C. Następnego dnia wędzimy powtórnie w dymie o temperaturze do 30 st. C. Następnie podsuszamy 5-7 dni.

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama