Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Kiełbasa myśliwska

30.05.2023 | kategoria: Kiełbasa, Przepisy

Kiełbasa myśliwskaKiełbasa myśliwska

Składniki:
– 2 kg mięso wieprzowe szynki kl I. I
– 3 kg mięso wieprzowe łopatk kl. II
– 500 g mięso wołowe np. pręga
– 1,5 g pieprz naturalny na 1 kg mięsa
– 1 g jałowca na 1 kg mięsa
– 3 g czosnek na 1 kg mięsa
– 16 g peklosoli na 1 kg mięsa
Kadek – naturalne jelita wieprzowe do kiełbas

Wykonanie:
Wszystkie rodzaje mięsa zapeklować na sucho 2-3 dni. Następnie mięso kl.I rozdrabniamy na sitku 16-20 mm, wieprzowinę kl. II na sitku 8 mm, a wołowe na sitku 2-3 mm. Wszystkie rodzaje mięs mieszamy i dodajemy ok 100 ml wody i przyprawy. Dokładnie wymieszaną masą napełniamy jelita i odkręcamy w parki ok 18 cm. Osadzamy w temp. 20-30 stopni na ok. 2 godziny.
Następnie wędzimy w temp. 45-80 stopni do uzyskania brązowego koloru. Podnosimy temp. do maksymalnie 90 stopni C i dopiekamy do momentu osiągnięcia wewnątrz temperatury ok. 68-70 stopni C. Następnego dnia wędzimy powtórnie w dymie o temperaturze ok. 30 stopni C. Podsuszamy 5-7 dni.

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama