Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Kiełbasa śląska

22.02.2023 | kategoria: Kiełbasa, Przepisy

Kiełbasa śląskaKiełbasa śląska

Składniki:
– 1 kg schabu
– 1 kg łopatki
– 1 kg szynki
– 2 kg boczku
– 6 szt. ząbków czosnku
– 16 g peklosoli na 1 kg mięsa
– 1,5 g kolendry na 1 kg mięsa
– 2 g pieprzu na 1 kg mięsa

Wykonanie:
Schab mielimy na sitku 12 mm, szynkę i łopatkę na sitku 10 mm, a boczek na sitku 2-3 mm. Wszystkie mięsa wkładamy do miski, dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy. Mięso napełniamy w jelita. Osadzamy 5 godzin. Suszymy w ciepłej wędzarni 2 godziny. Wędzimy dymem ciepłym temp. ok 50-60 stopni do uzyskania odpowiedniego koloru. Kiełbasę parzymy w wodzie o temp 75 stopni do uzyskania wewnątrz temperatury 72 stopnie.

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama